Η Πρώτη Ανίχνευση του Ρυγχοφόρου Σκαθαριού στους Φοίνικες ήταν Πολλά χρόνια πριν, το 2006, όταν μια ομάδα γεωπόνων, αποτελούμενη από εμένα, τον Δημήτρη Κοντοδήμα και τον Νίκο Θυμάκη, ήμασταν οι πρώτοι στην Ευρώπη που εντοπίσαμε το ρυγχοφόρο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus). Αυτό το έντομο προσβάλλει τους φοίνικες, προκαλώντας την καταστροφή αυτών των γιγάντων .

Κάναμε μεγάλες προσπάθειες τότε  να περιορίσουμε την εξάπλωσή του, αλλά, δυστυχώς, η πολιτεία δεν στάθηκε αρωγός, με αποτέλεσμα να μην καταστεί εφικτός ο έλεγχος του προβλήματος.

Η Ενασχόλησή μου με τα τα παχύφυτα χρόνια μετά, ερασιτεχνικά στην αρχή ,επαγγελματικά αργότερα ,μ έκανε να αγαπήσω αυτό το είδος φυτού όσο κανένα άλλο.

Η ομορφιά τους ,τα απίστευτα σχήματα, σχέδια και χρώματα τράβηξαν την προσοχή μου από την πρώτη στιγμή .

Αποφάσισα να εμβαθύνω στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν και να βοηθήσω ανθρώπους που μοιράζονται μαζί μου το ίδιο πάθος ,να τα φροντίσουν σωστά.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είδη είναι η αγαύη, η οποία πλήττεται από ένα άλλο ρυγχοφόρο σκαθάρι: το μαύρο σκαθάρι της αγαύης

Το Agave Snout Weevil (Scyphophorus acupunctatus)

Περιγραφή

Το agave snout weevil είναι ένα σκαθάρι μήκους 1-1,5 εκ., μαύρου ή καφέ χρώματος, με χαρακτηριστικό μακρύ "ρύγχος". Χρησιμοποιεί το ρύγχος του για να τρυπήσει τους ιστούς των φυτών, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα.

Οι θηλυκές γεννούν αυγά μέσα στο στέλεχος της αγαύης. Όταν οι προνύμφες εκκολαφθούν, τρέφονται με τους εσωτερικούς ιστούς του φυτού, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Ζημιές που Προκαλεί

Τρύπημα της βάσης του φυτού, οδηγώντας σε εκτεταμένη σήψη.

Καταστροφή των εσωτερικών ιστών από τις προνύμφες, που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο του φυτού.

Μεταφορά παθογόνων οργανισμών (π.χ. βακτήρια), που επιταχύνουν τη σήψη.

Μέθοδοι Ελέγχου

1. Προληπτικά Μέτρα

Αποφυγή τραυματισμών κατά τη φύτευση ή τη φροντίδα, καθώς οι πληγές προσελκύουν το έντομο από τη μιά και επιτρέπουν την ευκολότερη διείσδυσή του από την άλλη  .

Διατήρηση υγιών φυτών με σωστή λίπανση και πότισμα.

2. Μηχανικός Έλεγχος

Αφαίρεση και καταστροφή μολυσμένων φυτών για περιορισμό της εξάπλωσης.

Καθαρισμός της περιοχής γύρω από τα φυτά για απομάκρυνση αυγών και προνυμφών.

3. Χημικός Έλεγχος

Εφαρμογή εγκεκριμένων διασυστηματικών  εντομοκτόνων που απορροφώνται από το φυτό και κυκλοφορούν στους χυμούς του (δυστυχώς στην  Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιο εγκεκριμένο σκεύασμα ).

Ψεκασμοί με  φάρμακα επαφής  εγκεκριμένα εντομοκτόνα (π.χ deltamethrin ) γύρω από τη βάση των φυτών.

4. Βιολογικός Έλεγχος

Χρήση φυσικών εχθρών, όπως νηματώδεις (Steinernema, Heterorhabditis), που προσβάλλουν τις προνύμφες.

5. Τακτική Επιθεώρηση

Έλεγχος για σημάδια προσβολής, όπως σάπισμα στη βάση του φυτού ή μαρασμός των φύλλων.

Με σωστή παρακολούθηση και εφαρμογή αυτών των μεθόδων, μπορούμε να περιορίσουμε τις καταστροφές που προκαλεί το agave snout weevil.

Οι φωτογραφίες είναι από το διαδίχτυο .

Μίμης Οικονόμου

Γεωπόνος

Γεωπονικού Παν/μιου Αθηνών