Κάποιες ,φορές όταν πρόκειται να λιπάνουμε   ένα δέντρο ελιάς ,αυτό που μας προβληματίζει ,είναι αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε λιπάσματα που περιέχουν μεμονωμένα στοιχεία όπως για παράδειγμα  μόνο κάλιο , άζωτο,φωσφορο κλπ . ή αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα σύνθετο λίπασμα το οποίο περιέχει όλα τα παραπάνω.
Η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή .

Πρωτα απ όλα για να μιλήσουμε για ορθή λίπανση πρέπει να ξέρουμε τι λείπει από την καλλιέργεια μας .

Χρειαζόμαστε λοιπόν ανάλυση.

Ανάλυση εδάφους, φυλλοδιαγνωστικής, ή ,ότι άλλο πει ο ειδικός.

Ειμαστε διατεθειμένοι ( στην περίπτωση προσθήκης  μεμονωμένων στοιχείων ) να ανοίξουμε τρία σακιά ή και περισσότερα  ξεχωριστά στο χωράφι και  από καθένα να βάλουμε την ανάλογη ποσότητα , ή να πάμε ίσως  και περισσότερες από μία φορές στο χωράφι??


Έχουμε  το χρόνο και τη διάθεση  να το κάνουμε  αυτό??

Αν μιλήσουμε  για το οικονομικό κομμάτι, μπορώ με σιγουριά να πω ότι και στην περίπτωση  λιπανσης με μεμονομενα στοιχεία και στην περίπτωση σύνθετων λιπασμάτων,  το κόστος είναι το ίδιο .

Αυτό που μπορεί να διαφέρει είναι ότι στην περίπτωση λίπανσης με μεμονωμένα  στοιχεία,  διαλέγουμε  το χρονικό διάστημα στο οποίο θα βάλουμε το κάθε ένα κι αυτό γιατί, όλα τα στοιχεία δεν χρειάζονται την ίδια περίοδο ακριβώς.

Καθώς επίσης στα μεμονωμένα  στοιχεία  ,μπορούμε να επιλέξουμε καλύτερα την ποιότητα των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιήσουμε.

Eπίσης μπορούμε να προσθέσουμε μόνο τα στοιχεία εκείνα που έδειξε η ανάλυση ότι λείπουν .
Ενώ στην περίπτωση το σύνθετων λιπασμάτων ,η επιλογή έχει γίνει από την εταιρεία διάθεσης και πολλές φορές με πολύ σωστή σύνθεση , ενώ άλλες με εμπορικά κριτήρια .

Εκείνο Λοιπόν που θα πρέπει να κάνουμε πρωτίστως, είναι  να επιλέξουμε ένα λίπασμα από  μία αξιόπιστη εταιρεία.

Στη συνέχεια ανάλογα και με τις ανάγκες του δέντρου μας και τις δυνατότητες μας (οικονομικές), να επιλέξουμε το σωστό τύπο λιπάσματος που είναι κατάλληλος για την καλλιέργειά μας.

Η κατάσταση του δεντρου ,η εποχή που αυτό θα μπει, κυρίως όμως ,η γνώμη ενός ειδικού που εμπιστεύεστε,  είναι η σωστή συνταγή .

Μίμης Οικονόμου
Γεωπόνος
Τμήματος φυτικής παραγωγής
Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών