Σήμερα Βρέθηκα στο Κράσι ένα παραδοσιακό και ιστορικό χωριό του Δήμου Χερσονήσου ένα από τα χωριά που φιλοξενεί πέρα από τις παραδόσεις και τους θρύλους , επισκέπτες από όλο τον κόσμο .
Φιλοξενεί όμως και ένα μοναδικό μνημείο της φύσης όπως έχει χαρακτηριστεί.
Πρόκειται για τον πλάτανο πού βρίσκεται στην πλατεία του χωριού κάτω από τις δύο μεγάλες βρύσες που φέρουν και αυτές τη δική τους ιστορία.
Αυτός ο Πλάτανος φιλοξένησε κάτω από τα κλαδιά του μεγάλους συγγραφείς όπως ο Νίκος Καζαντζάκης που λάτρευε να περνάει τα καλοκαίρια του στο Κρασί ο Κώστας Βάρναλης ο Μάρκος Αυγέρης και άλλοι.
Ενώ ήταν τόπος παραθερισμού της Οικογένειας Αλεξίου, της Γαλάτειας Καζαντζάκη και άλλων φίλων τους.
Μπορούμε νομίζω όλοι να φανταστούμε όλους αυτούς κάτω από τη σκιά και την απίστευτη δροσιά του να συνευρίσκονται .
Σήμερα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι ο πλάτανος , βρίσκεται σε μία κατάσταση στρες λόγω διαφόρων παρασίτων που έχουν δημιουργηθεί στη φυλλωσια του ( αποτέλεσμα και του παρατεταμένου καύσωνα ) και που κανένας δεν νοιάστηκε να βοηθήσει ουσιαστικά
Υποφέρει εμφανώς από ακάρεα και μύκητες και χρήζει θεραπείας.
Η θεωρία" να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της" και "τόσα χρόνια άντεξε θα αντέξει και τώρα", εκτός από το ότι βολεύει κάποιους, εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο για το μεγαλύτερο Ίσως πλάτανο στη γη ηλικίας 2300 ετών όπως έχει υπολογιστεί .
Η περίμετρος του φτάνει τα 24 μέτρα και αυξάνει κάθε χρόνο.
Δε κατηγορώ κανένα όμως, υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την προστασία του προφανώς δείχνουν αδιαφορία ή πιθανότατα λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων αδυνατούν...
Ασφαλώς δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου, όμως ο δήμος θα μπορούσε να κινήσει νήματα προκειμένου να βοηθηθεί το δέντρο, ώστε να ανταπεξέλθει στις ακραίες συνθήκες που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή .
Δυστυχώς στον τόπο μας δεν έχουν μείνει πολλά που να μπορούμε να παρουσιάσουμε ως αξιοθέατα.
Καλό είναι αυτά τα λίγα που έμειναν και που διαφεύγουν της ακραίας τουριστικής εκμετάλλευσης, να προσπαθήσουμε να τα διατηρήσουμε όσο γίνεται πιο ζωντανά και υγιή.
Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες της βεβήλωσης του τάφου του Καζαντζάκη.
Είμαι σίγουρος ότι αν έβλεπε από μία γωνία την κατάντια του δέντρου που κάποτε του πρόσφερε σκιά δροσιά έμπνευση ,θα το έβλεπε σαν μία δεύτερη βεβήλωση στη μνήμη του .
Είναι χρέος όλων των αρμοδίων να δράσουν άμεσα .
Είμαι στη διάθεσή του οποιουδήποτε αρμόδιου φορέα, να προσφέρω αφιλοκερδώς υλικά , εργασία και γνώση ώστε να υπάρξει άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μίμης Οικονόμου
Γεωπόνος
τμήματος φυτικής παραγωγής
Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών