Προβλήματα σε Παχύφυτα Λόγω Καύσωνα

Τις τελευταίες ημέρες, χάθηκαν κάποια παχύφυτα και μου ζητήσατε τη γνώμη μου για το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται.

Αρχικά, ας δούμε τι μπορεί να έχει προκαλέσει αυτή την καταστροφή, παραθέτοντας κάποιους βασικούς παράγοντες.

  1. Κακή Υγεία του Φυτού: Η ήδη κακή υγεία του φυτού μπορεί να επηρεάσει την αντοχή του σε ακραίες συνθήκες καύσωνα. Αν το φυτό πάσχει από προσβολές εντόμων (όπως κροκοειδών ή αφίδων) ή είναι ήδη προσβεβλημένο από μύκητες, οι ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Οι "τρύπες" που προκαλούν τα έντομα χρησιμεύουν ως πύλες εισόδου για τους μύκητες, προκαλώντας σήψεις.

    -Κάποιες φορές και οι ίδιοι οι μύκητες εφ όσον προϋπάρχουν προκαλούν σήψεις μέσω των οπών που προκαλούν με τα μυκίλια στα κυτταρικά τοιχώματα προκειμένου να ρουφήξουν τους χυμούς του κυττάρου και να τραφούν .
    Προληπτικά λοιπόν μπορούμε, να έχουμε φροντίσει ώστε να μην έχουμε τέτοια προβλήματα.

  2. Χρήση Ακατάλληλης Γλάστρας: Αν η γλάστρα είναι πολύ μεγαλύτερη από το φυτό, η υγρασία θα παραμένει περισσότερο χρόνο, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη μυκήτων. Η γλάστρα πρέπει να είναι ανάλογη με το μέγεθος του φυτού και να στραγγίζει γρήγορα.

  3. Χρήση Κατάλληλου Υποστρώματος: Το σωστό υπόστρωμα βοηθά στο να παραμένει η υγρασία όσο το δυνατόν λιγότερο στο ριζικό σύστημα, αποτρέποντας έτσι το φυτό από το να "βράζει". Το καθόλου πότισμα μπορεί να είναι το ίδιο καταστρεπτικό με το υπερβολικό πότισμα. Ένα πορώδες υπόστρωμα λειτουργεί ως φυσική ψήκτρα, ψύχοντας το νερό και δρώντας ευεργετικά για το φυτό, ακόμα και σε ακραίες θερμοκρασίες. Αποφεύγετε τα υποστρώματα που περιέχουν τύρφη, καθώς προκαλούν πληγές στις ρίζες και αποτελούν πύλη εισόδου για μύκητες.

  4. Σωστή Επιλογή Φυτού: Κάποια φυτά είναι πιο ανθεκτικά στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες από άλλα. Ο συνδυασμός έκθεσης στον ήλιο και καύσωνας μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα στα φύλλα. Αν υπάρχει η δυνατότητα, μεταφέρετε τα φυτά σας σε σκιερό μέρος τις ημέρες του καύσωνα. Μην αγοράζετε φυτά μόνο και μόνο επειδή τα είδατε στο διαδίκτυο και σας άρεσαν. Αγοράστε φυτά που αντέχουν στις συνθήκες του χώρου σας, αφού συμβουλευτείτε έναν αξιόπιστο πωλητή.

  5. Λίπανση: Η λίπανση δεν πρέπει να γίνεται σε φυτά που είναι σε λήθαργο το καλοκαίρι και γενικά να αποφεύγεται κατά τα μέσα του καλοκαιριού, όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και σε φυτά που δεν είναι σε λήθαργο. Η ταχεία έκπτυξη νεαρής βλάστησης μπορεί να κάνει το φυτό ευαίσθητο στις συνθήκες καύσωνα και ευάλωτο σε παθογόνα.

Συμπερασματικά:

Η σωστή επιλογή των φυτών, η καλή τους υγεία, το κατάλληλο υπόστρωμα, το σωστό μέγεθος γλάστρας, η σωστή τοποθέτηση και η ορθή λίπανση είναι μερικά από τα μυστικά της επιτυχίας στην καλλιέργεια παχύφυτων. Με τη σωστή φροντίδα, τα φυτά σας θα αντέξουν τις ακραίες θερμοκρασίες και θα παραμείνουν υγιή και όμορφα.

Μίμης Οικονόμου

Γεωπόνος