Η Sansevieria, γνωστή και ως "φυτό φίδι" ή "γλώσσα της πεθεράς," είναι ένα φυτό εσωτερικού χώρου που μπορεί να βοηθήσει στην καθαριότητα της ατμόσφαιρας του σπιτιού από διάφορες τοξίνες. Σύμφωνα με έρευνες της NASA για την καθαριότητα του αέρα, η Sansevieria είναι ικανή να αφαιρεί τις ακόλουθες τοξίνες:

1. Φορμαλδεΰδη (Formaldehyde): Παρουσιάζεται σε προϊόντα όπως τα δομικά υλικά, τα έπιπλα, τα καθαριστικά προϊόντα και ο καπνός του τσιγάρου. Η έκθεση σε φορμαλδεΰδη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη και τον λαιμό, και μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου.

2. Βενζόλιο (Benzene): Βρίσκεται σε χημικές ουσίες όπως τα βερνίκια, οι μπογιές και οι κόλλες. Η έκθεση σε βενζόλιο μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, πονοκέφαλο, και σε μακροχρόνια έκθεση, προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αναιμία.

3. Τριχλωροαιθυλένιο (Trichloroethylene): Χρησιμοποιείται σε καθαριστικά, διαλυτικά και απολιπαντικά. Η έκθεση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και τους βλεννογόνους, και μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου.

4. Ξυλόλιο (Xylene): Παρουσιάζεται σε προϊόντα όπως τα χρώματα, τα βερνίκια, και τα καύσιμα. Η έκθεση σε ξυλόλιο μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζαλάδα και ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος.

5. Τολουόλιο (Toluene): Βρίσκεται σε βερνίκια νυχιών, κόλλες και βαφές. Η έκθεση σε τολουόλιο μπορεί να προκαλέσει νευροτοξικές επιδράσεις, όπως ζαλάδα, πονοκέφαλο και, σε υψηλές συγκεντρώσεις, μακροπρόθεσμα προβλήματα στο νευρικό σύστημα.

Το φυτό αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές λόγω της ικανότητάς του να επιβιώνει σε δύσκολες συνθήκες, όπως χαμηλό φως και ακανόνιστο πότισμα, κάνοντάς το ιδανικό για εσωτερικούς χώρους.