• Η ελιά είναι ένα ισχυρά ασβεστόφιλο φυτό
    Ο ρόλος του ασβεστίου έχει να κάνει με το πόσο ισχυρά είναι τα κυτταρικά τοιχώματα του φυτού.
    Έτσι στην περίπτωση που το ασβέστιο επαρκεί  έχουμε καλύτερη ποιότητα φυλλώματος η οποία προσβάλλεται λιγότερο μύκητες κυρίως, αλλά και καλύτερη ποιότητα καρπού.
    Σε ότι αφορά στην ποιότητα φυλλώματος αυτό έχει να κάνει με την αυξημένη φωτοσύνθεση ,το οποίο σημαίνει καλύτερο εφοδιασμό του καρπού με ποιοτικά στοιχεία.
    Ο καρπός  πέραν των μυκητολογικών του αντοχών αυξάνει την ποιότητά του αλλά και τις αντοχές του στη συντήρηση.

    Λόγω του ότι το ασβέστιο κινείται πολύ αργά μέσα στο φυτό μπορούμε να διακρίνουμε την έλλειψή του στα φύλλα του δέντρου ,όπου από τη μέση και προς το άκρο  είναι χλωροτικά, διότι το ασβέστιο δεν φτάνει γρήγορα στην άκρη του φύλου και κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η ανάπτυξή του είναι περισσότερο ταχεία.
    Στους καρπούς μπορούμε να αντιληφθούμε την έλλειψη ασβεστίου από το πόσο μαλακή υδαρρής είναι η σάρκα ή πόσο τραγανή και συνεκτικη είναι αυτή σε περίπτωση επάρκειας.

    Επίσης η συντηρισιμότητα του καρπού είναι χαρακτηριστικό της έλλειψης ασβεστίου και είναι πολύ σημαντική κυρίως σε ό,τι αφορά στις επιτραπέζιες ελιές.
    Εδάφη που σύμφωνα με ανάλυση περιέχουν υψηλά ποσοστά ενεργού ανθρακικού ασβεστίου ή είναι ισχυρά όξινα πρέπει να μας προβληματίσουν ως προς την επάρκεια τροφοδοσίας φωσφόρου στο φυτό.
    Το μπλοκάρισμα των στοιχείων είναι σύνηθες στις καλλιέργειες και απαιτεί , χημική ανάλυση του εδάφους και ερμηνεία από γεωπόνο .

    Μίμης Οικονόμου
    Γεωπόνος τμήματος φυτικής παραγωγής
    Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών