Χερσόνησος 15 φεβρουαρίου 2024 .

Διαβλέποντας μία καλή προοπτική σε ότι αφορά στην παραγωγή ελαιολάδου της επόμενης χρονιάς και θέλοντας να βοηθήσω κατά κάποιο τρόπο εκείνους που προσβλέπουν σε ένα καλό εισόδημα, θα παρακολουθήσω μαζί σας και θα σας δώσω ότι χρήσιμη πληροφορία μπορείτε να έχετε από μένα ,στάδιο-στάδιο μέχρι και την τελική ελαιοσυλλογή . 

Η φάση του ληθάργου είναι η φάση που διαδέχεται εκείνη της εαρινοποίησης στην ελιά.

Εκείνη δηλαδή της διαφοροποίησης των ματιών πού βρίσκονται στις μασχάλες των φύλλων κάποια από τα οποία από βλαστοφόρα μετατρέπονται σε ανθοφόρα και άρα δίνουν την παραγωγή.

 Η φάση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα δέντρα στην περιοχή που παρακολουθώ στις Χερσόνησο Πεδιάδος Ηρακλείου Κρήτης, είναι αυτή που βλέπετε στις φωτογραφίες που παραθέτω .

Ασφαλώς δείχνει να έχει σπάσει ο λήθαργος. Στη φωτογραφία 1 και 2 φαίνεται η διόγκωση των οφθαλμών που βρίσκονται στις μασχάλες των φύλλων. 

Αυτό σηματοδοτεί το τέλος του ληθάργου και την έναρξη έκπτυξης (επιμήκυνσης) των νέων ανθοφόρων και βλαστοφόρων οφθαλμών. 

Όπως θα παρατηρείτε σε κάποιες περιοχές η επιμήκυνση των ανθοφόρων οφθαλμών είναι εντονότερη από κάποιες άλλες (φωτογραφίες 3 και 4) .

Είναι το λεγόμενο κροκίδιασμα της ελιάς και σε αυτή τη φάση,σε αυτό το στάδιο εφόσον η θερμοκρασίες είναι χαμηλές μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό.

Άρα Δεν πρέπει να επικρατεί πανικός και αλαλαγμοί του τύπου " άνθισαν οι ελιές φέρε καρποδετικά " 

Με βάση τις παρούσες συνθήκες και από εμπειρία η στιγμή που θα χρειαστεί να γίνουν καρποδετικα είναι τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου ανάλογα και με την πρωιμότητατης περιοχής. 

Τα άνθη που θα παραχθούν από αυτό το κροκίδιασμα είναι συνήθως γόνιμα (10 %) και (90% )άγωνα ατελή άνθη.

Από το 10% των γόνιμων ανθέων ποσοστό 1 έως 3% ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν θα δώσει καρπό. 

Εκείνο που αυτή τη στιγμή το πλέον απαραίτητο μέχρι και τη φάση της ανθοφορίας και που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι το πότισμα το οποίο ευτυχώς από όσο δείχνουν οι μετεωρολογικές συνθήκες καλύπτεται από τα νερά της βροχής. Σημαντική επίσης ενέργεια που θα βοηθήσει πολύ το δέντρο είναι ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα, που θα μειώσουν κατά πολύ της μυκητολογικές ασθένειες και θα καθαρίσουν το δέντρο, σε συνδυασμό με κάποια προϊόντα θρέψης που θα δράσουν ενισχυτικά στη θρέψη του φυτού.


Μίμης Οικονόμου, Γεωπόνος, τμηματος φυτικής παραγωγής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών