Χερσονησος 13 /3/24 .
Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης σχετικά με την εξέλιξη ανθοφορίας στην περιοχή Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης, σας παρουσιάζω την κατάσταση που αυτή τη στιγμή βρίσκονται τα δέντρα της ελιάς. Βλέπουμε δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, δεν υπάρχουν και ενδιάμεσα στάδια .
(φωτογραφία 4 ).
Στη φωτοραφία αυτή , βλέπουμε ότι τα δέντρα είναι σε σχετικά προχωρημένο στάδιο κροκιάσματος.
Αυτό έχει να κάνει την περιοχή αλλά και το πόσο περιποιημένα ήταν τα δέντρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Δέντρα τα οποία είχαν δεχτεί έστω και στοιχειώδες πότισμα τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, όπου υπήρχε έντονη ανομβρία καθώς και λίπανση κατά τους μήνες Δεκέμβριο ή ακόμα καλύτερα Νοέμβριο προς τα τέλη, παρουσιάζουν την(ικανοποιητική εικόνα που βλέπετε στη (φωτογραφία 4).
Αντίθετα δέντρα τα οποία δεν ήταν "ποτιστικά" ,βρίσκονται σε ψυχρότερες θεωρητικά ζώνες της περιφέρειας αλλά και δέντρα τα οποία λιπάνθηκαν αργά ,δηλαδή κατά τους μήνες Φεβρουάριο ή και αρχές Μαρτίου, παρουσιάζουν μία καθυστέρηση στην ανθοφορία που φαίνεται στη (φωτογραφία: 8) .

Στα δέντρα αυτά αρχίζει τώρα να φαίνεται η ανθική καταβολή .
Προφανώς και τα δέντρα αυτά είναι δύσκολο να έχουν αυτό που λέμε ,"vedema ".
Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να τα βοηθήσει ώστε να έχει ένα καλύτερο πιθανό αποτέλεσμα καλό θα ήταν να κάνει, ψεκασμό με ελαφρά δόση χαλκού ,συμβατά αμινοξέα και φύκια .
Επίσης, σκευάσματα που περιέχουν αυτό το συνδίασμό συνδυασμό (χαλκού με αμινοξέα και φύκια) , θα οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα την εξέλιξη της ανθοφορίας στα δέντρα που έχουν μείνει πίσω.
Ένα ερώτημα που συχνά τίθεται από πολλούς ,είναι αν στο στάδιο που βλέπουμε στις φωτογραφία 4 ,μπορεί να γίνει έστω και τώρα επέμβαση με χαλκό και σε τι αυτό θα βοηθήσει.
Η απάντηση είναι, Ναι, μπορεί να γίνει με ελαφρύτερες όμως δόσεις, σε σχέση με τη δοσολογία που θα δίναμε πριν από ένα μήνα.
Και αυτό θα βοηθήσει, εκτός από την καταπολέμηση του μύκητα της καπνιάς και στη μείωση των μολυσμάτων διαφόρων άλλων μυκήτων, όπως αυτός του κυκλοκόνιου ,αλλά και του γλοιοσπόριου που θα προκαλέσουν ζημιές στον καρπό κατά τους φθινοπωρινους μήνες .
Μίμης Οικονόμου
Γεωπόνος
Τμήματος φυτικής παραγωγής
Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών