Πολλές φορές, για διάφορους λόγους, ένα ποικιλόχρωμο (variegated) παχύφυτο ή κάκτος που έχουμε αγοράσει σε υψηλή τιμή, μπορεί να χάσει το βασικό του χαρακτηριστικό, αυτό δηλαδή που μας ενθουσίασε όταν το αποκτήσαμε.

Η απώλεια της ποικιλοχρωμίας (variegation) στα παχύφυτα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες:

  1. Φωτισμός: Τα ποικιλόχρωμα παχύφυτα και κάκτοι,  χρειάζονται αρκετό φως για να διατηρήσουν τα εντυπωσιακά τους χρώματα.

    Εάν το φυτό δεν λαμβάνει επαρκή φωτισμό, μπορεί να αρχίσει να χάνει την ποικιλοχρωμία του, με τα φύλλα του να γίνονται πιο πράσινα. Αυτό συμβαίνει επειδή το φυτό παράγει περισσότερη χλωροφύλλη για να αυξήσει τη φωτοσύνθεση και να επιβιώσει σε χαμηλό φωτισμό.

    Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ένα λάθος που γίνεται από πολλούς, όταν σε συνθήκες ζέστης  μεταφέρουμε τα πολύτιμα variegated φυτά μας,  σε πιο σκιερό μέρος και τα αφήνουμε εκεί για όλο το καλοκαίρι.

  2. Σταθερότητα του Variegation:

    Ορισμένα παχύφυτα όσο και κάκτοι , έχουν από μόνα τους  ασταθή ποικιλοχρωμία, κάτι που σημαίνει ότι αυτή μπορεί να χαθεί φυσικά με την πάροδο του χρόνου ή καθώς το φυτό αναπτύσσεται. Αυτό είναι σύνηθες σε φυτά που προέρχονται από μεταλλάξεις.

  3. Θερμοκρασία και Περιβάλλον:

    Ακραίες θερμοκρασίες, είτε πολύ υψηλές είτε πολύ χαμηλές, μπορεί να επηρεάσουν την ποικιλοχρωμία. Τα φυτά μπορεί να χάσουν τα χαρακτηριστικά τους χρώματα σε συνθήκες που δεν είναι ιδανικές για την ανάπτυξή τους.

    Σε αυτή την περίπτωση το φυτό,ναι μεν αντιδρά ευεργετικά ως προς το ίδιο,εξυγιένωντας τον ίδιο του τον εαυτό εν ήδη φυσικής  άμυνας και αποκαθιστώντας τη σωστή παραγωγή χλοροφυλλης στα φύλλα του προκειμένου να επιβιώσει ,αλλά από την άλλη, δρα ζημιογόνα προς εμάς που αυτή την  "ανωμαλία " ελλιπούς παραγωγής χλωροφύλλης που προσδίδει και το variegation χαρακτήρα, την  επιδιώκουμε. 

  4. Στρες: Το φυτό μπορεί να χάσει την ποικιλοχρωμία του λόγω στρες που προκαλείται από παράγοντες όπως η αλλαγή περιβάλλοντος, η μεταφύτευση, η κακή άρδευση ή η έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

  5. Αποφυγή της ποικιλοχρωμίας από το ίδιο το φυτό: Επειδή τα ποικιλόχρωμα τμήματα του φυτού έχουν λιγότερη χλωροφύλλη, μπορεί να είναι λιγότερο αποδοτικά στη φωτοσύνθεση. Το φυτό από μόνο του , για να βελτιώσει την αποδοτικότητά του, μπορεί να αρχίσει να παράγει πιο πράσινα φύλλα.

    Σε αυτή την περίπτωση, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ποικιλοχρωμία, πρέπει να αφαιρούμε άμεσα τα "υγιή" πράσινα μέρη του φυτού, διότι διαφορετικά αυτά θα κυριαρχήσουν και το φυτό θα χάσει τον ποικιλόχρωμο χαρακτήρα του.

Αν θέλετε να διατηρήσετε την ποικιλοχρωμία, φροντίστε το φυτό να λαμβάνει τον σωστό φωτισμό και να αναπτύσσεται σε κατάλληλες συνθήκες.

Μπορεί το χαμένο variegation να επανέλθει και αν ναι, με ποιον τρόπο;

Με τις παρακάτω ενέργειες, υπάρχει πιθανότητα να επανέλθει ή να διατηρηθεί η ποικιλοχρωμία:

  1. Βελτίωση των συνθηκών φωτισμού:

    • Έντονο έμμεσο φως: Τα ποικιλόχρωμα φυτά χρειάζονται έντονο, έμμεσο φως για να διατηρήσουν τα χρώματά τους. Σε χαμηλό φωτισμό, το πράσινο τμήμα του φυτού μπορεί να κυριαρχήσει.
    • Προσθήκη τεχνητού φωτός: Αν το φυσικό φως δεν είναι επαρκές, η χρήση λαμπτήρων ανάπτυξης μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ποικιλοχρωμίας.
  2. Αφαίρεση των πρασινισμένων τμημάτων:

    • Κλάδεμα: Εάν κάποιο τμήμα του φυτού έχει χάσει την ποικιλοχρωμία του, μπορείτε να το κλαδέψετε για να προωθήσετε την ανάπτυξη νέων βλαστών που ενδέχεται να είναι ποικιλόχρωμοι.
    • Αφαίρεση πράσινων φύλλων: Αφαιρώντας τα πλήρως πράσινα φύλλα, ενθαρρύνετε το φυτό να παράγει νέα ποικιλόχρωμα φύλλα.
  3. Προστασία από το στρες:

    • Αποφυγή ξαφνικών αλλαγών: Ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία, το φως ή το πότισμα μπορούν να στρεσάρουν το φυτό και να οδηγήσουν σε απώλεια της ποικιλοχρωμίας. Προσπαθήστε να διατηρείτε σταθερές συνθήκες.
    • Σωστή λίπανση: Χρησιμοποιήστε ισορροπημένο λίπασμα και αποφύγετε την υπερβολική λίπανση, η οποία μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη πράσινων τμημάτων.
  4. Γενετικός παράγοντας:

    • Αποδοχή της φυσιολογικής αλλαγής: Σε ορισμένα φυτά, η απώλεια της ποικιλοχρωμίας μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη λόγω γενετικών μεταβολών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να αποδεχτείτε την αλλαγή ή να δοκιμάσετε να πολλαπλασιάσετε το φυτό από ποικιλόχρωμα τμήματα.
  5. Πολλαπλασιασμός από ποικιλόχρωμα τμήματα:

    • Μοσχεύματα: Εάν το φυτό έχει ακόμα ποικιλόχρωμα τμήματα, μπορείτε να πάρετε μοσχεύματα από αυτά και να τα φυτέψετε ξεχωριστά, προσπαθώντας να διατηρήσετε την ποικιλοχρωμία στο νέο φυτό.

Η επαναφορά της ποικιλοχρωμίας δεν είναι πάντα εγγυημένη, αλλά με τη σωστή φροντίδα και μεθόδους, υπάρχει πιθανότητα να διατηρηθεί ή να επανέλθει

Πολλά από τα παραπάνω χαρίζουν επί μέρους ανάλυση κάτι που προτίθεμαι να κάνω εν καιρώ.