ΧΕΙΜΕΡΙΝΉΣ ΑΝΆΠΤΥΞΗΣ ΠΑΧΥΦΥΤΑ

Υπάρχουν αρκετά είδη παχυφύτων που αναπτύσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτά τα φυτά εκμεταλλεύονται τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και την αυξημένη υγρασία του χειμώνα για να αναπτυχθούν.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε ποια παχύφυτα αναπτύσσονται το καλοκαίρι και ποια τον χειμώνα;

Είναι κρίσιμο να το γνωρίζουμε, διότι τα φυτά χειμερινής ανάπτυξης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκονται σε λήθαργο.

Αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες τους σε νερό και λίπασμα είναι από ελάχιστες έως σχεδόν μηδενικές. Αντίστοιχα, ένα φυτό καλοκαιρινής ανάπτυξης δεν πρέπει να λαμβάνει υπερβολική φροντίδα τον χειμώνα.

Ένας από τους βασικούς λόγους που πολλά παχύφυτα και κάκτοι ,χάνονται τους κατά την περίοδο λήθαργου, είναι ότι συνεχίζουμε να τα ποτίζουμε και να τα λιπαίνουμε, παρά τη φυσική τους ανάγκη για ξεκούραση.

Η υπερβολική λίπανση και το πότισμα σε αυτή τη φάση μπορεί να προκαλέσουν σήψη στις ρίζες ή άλλα προβλήματα.

Η λίπανση κατά τη διάρκεια της ληθαργικής περιόδου πρέπει να είναι περιορισμένη και, αν εφαρμοστεί, να γίνεται με λίπασμα πλούσιο σε κάλιο (Κ) και χωρίς άζωτο (Ν).

Επιπλέον, μια από τις σημαντικότερες πρακτικές είναι ο διαχωρισμός των φυτών σε δύο κατηγορίες: αυτά που αναπτύσσονται τον χειμώνα και αυτά που αναπτύσσονται το καλοκαίρι.

Ομαδοποιώντας τα φυτά ανάλογα με την περίοδο ανάπτυξής τους, αποφεύγουμε να τα ποτίζουμε και να τα λιπαίνουμε όταν βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουμε σωστά τα φυτά που το έχουν ανάγκη.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα πιο γνωστά παχύφυτα που αναπτύσσονται τον χειμώνα:


1. Aeonium

Χαρακτηριστικά: Αυτά τα παχύφυτα αναπτύσσονται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες και μπαίνουν σε κατάσταση ηρεμίας το καλοκαίρι. Ειδικά στις περιοχές με ζεστά και ξηρά καλοκαίρια, η ανάπτυξή τους σταματά σχεδόν εντελώς κατά τους ζεστούς μήνες.


2. Tylecodon

Χαρακτηριστικά: Το γένος αυτό περιλαμβάνει χειμερινής ανάπτυξης φυτά που είναι κοινά στη Νότια Αφρική. Οι περισσότεροι τύποι έχουν πρησμένα φύλλα και αποθηκεύουν νερό στον κορμό τους. Η ανάπτυξή τους αρχίζει το φθινόπωρο και συνεχίζεται το χειμώνα.

Δημοφιλή είδη: Tylecodon paniculatus, Tylecodon reticulatus



3. Haworthia (κάποια είδη)

Οι Haworthia είναι γενικά φυτά που αναπτύσσονται περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά κάποια είδη δείχνουν αυξημένη ανάπτυξη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ιδιαίτερα σε πιο εύκρατα κλίματα. Ωστόσο, δεν θεωρούνται αυστηρά χειμερινής ανάπτυξης φυτά, αλλά μπορούν να έχουν ανάπτυξη και τους δροσερούς μήνες.

Μερικά είδη Haworthia που εμφανίζουν περισσότερη ανάπτυξη το χειμώνα περιλαμβάνουν:

  1. Haworthia truncata
  2. Haworthia retusa
  3. Haworthia cymbiformis
  4. Haworthia limifolia
  5. Haworthia cooperi

Αυτά τα είδη μπορεί να παρουσιάσουν ανάπτυξη κατά τους χειμερινούς μήνες, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα με σταθερά, δροσερά κλίματα. Οι Haworthia γενικά δεν αγαπούν την έντονη ζέστη και τον ήλιο, κάτι που τις κάνει πιο κατάλληλες για ανάπτυξη σε ήπιες και δροσερές συνθήκες.


4. Gasteria

Χαρακτηριστικά: Οι Gasteria συχνά αναπτύσσονται καλύτερα τον χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης. Αυτά τα φυτά με τα χυμώδη, σαρκώδη φύλλα είναι δημοφιλή για την αντοχή τους στην ξηρασία και για τα όμορφα λουλούδια τους.


5. Conophytum

Χαρακτηριστικά: Αυτά τα παχύφυτα από τη Νότια Αφρική είναι χειμερινής ανάπτυξης και μπαίνουν σε φάση ηρεμίας το καλοκαίρι. Τα φυτά αυτά είναι πολύ μικρά και σχηματίζουν συμπαγή μαξιλάρια από σφαιρικά φύλλα.


6. Dudleya

Χαρακτηριστικά: Αυτά τα φυτά είναι γηγενή στην Καλιφόρνια και το Μεξικό και είναι χειμερινής ανάπτυξης. Έχουν ροζέτες φύλλων που μοιάζουν με εκείνες της Echeveria αλλά αναπτύσσονται ενεργά κατά τους ψυχρότερους μήνες.


7. Cheiridopsis

Χαρακτηριστικά: Είναι ένα γένος από τη Νότια Αφρική, και τα φυτά αυτά αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Μπαίνουν σε ηρεμία το καλοκαίρι.



8. Bulbine

Χαρακτηριστικά: Τα περισσότερα είδη του γένους Bulbine αναπτύσσονται το χειμώνα. Είναι παχύφυτα με χυμώδη φύλλα και εντυπωσιακά άνθη.


9. Pelargonium

Χαρακτηριστικά: Αν και μερικά είδη Pelargonium είναι φυτά καλοκαιρινής ανάπτυξης, πολλά από τα κακτοειδή είδη είναι χειμερινής ανάπτυξης, όπως το Pelargonium carnosum.


10. Othonna

Χαρακτηριστικά: Τα είδη του γένους Othonna είναι παχύφυτα που αναπτύσσονται κυρίως τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι είναι αδρανή. Έχουν σαρκώδη φύλλα και μερικές φορές εμφανίζουν εξαιρετικά άνθη.


11. Senecio

Tα είδη Senecio που είναι γνωστά για τη χειμερινή τους ανάπτυξη ανήκουν συνήθως σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα, όπου οι βροχές και η ανάπτυξη των φυτών συμβαίνουν τους πιο δροσερούς μήνες. Ορισμένα είδη Senecio που χαρακτηρίζονται ως χειμερινής ανάπτυξης περιλαμβάνουν:

  1. Senecio articulatus (Candle Plant)

    • Αυτό το είδος, γνωστό για τους αρθρωτούς βλαστούς του, έχει ενεργή ανάπτυξη κατά τους χειμερινούς μήνες και αδρανοποιείται το καλοκαίρι.
  2. Senecio kleiniiformis (Spearhead)

    • Παρουσιάζει επίσης ανάπτυξη κατά τους ψυχρότερους μήνες και είναι πιο δραστήριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  3. Senecio serpens (Blue Chalksticks)

    • Ένα πολύ γνωστό είδος που ευδοκιμεί τον χειμώνα, ειδικά σε περιοχές με πιο δροσερά κλίματα.
  4. Senecio haworthii (Cocoon Plant)

    • Χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ αδρανοποιείται το καλοκαίρι.
  5. Senecio mandraliscae (Blue Chalksticks)

    • Παρουσιάζει αυξημένη ανάπτυξη το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Γενικά, τα περισσότερα από τα παχύφυτα είδη του γένους Senecio είναι προσαρμοσμένα σε κλίματα με χειμερινές βροχοπτώσεις και τείνουν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών, ενώ αδρανοποιούνται κατά τους καλοκαιρινούς.


12 . Echeverias

Μερικά είδη Echeveria χειμερινής ανάπτυξης είναι τα εξής:

  1. Echeveria setosa

    • Ένα είδος με χνουδωτά, μικρά, στρογγυλά φύλλα. Αναπτύσσεται κυρίως το χειμώνα σε δροσερά κλίματα και μπορεί να αντέξει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.
  2. Echeveria elegans

    • Γνωστή για τα ασημένια-πράσινα φύλλα της που σχηματίζουν σφιχτές ροζέτες, αυτή η ποικιλία μπορεί να παρουσιάσει μεγαλύτερη ανάπτυξη το χειμώνα όταν το κλίμα είναι δροσερό.
  3. Echeveria runyonii

    • Αυτό το είδος, με τα ασημένια γκριζοπράσινα φύλλα, είναι γνωστό για την αντοχή του στο δροσερό κλίμα και μπορεί να αναπτυχθεί έντονα το χειμώνα.
  4. Echeveria derenbergii

    • Μικρή σε μέγεθος, με σφιχτές ροζέτες και ανοιχτό πράσινο φύλλωμα. Παρουσιάζει αυξημένη ανάπτυξη το χειμώνα, ειδικά σε δροσερές θερμοκρασίες.
  5. Echeveria lilacina

    • Επίσης γνωστή ως "Ghost Echeveria," αυτή η ποικιλία με τα ανοιχτόχρωμα γκρι φύλλα αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερές θερμοκρασίες και είναι συχνά ενεργή κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αυτά τα είδη Echeveria είναι ιδανικά για συλλέκτες που επιθυμούν να έχουν δραστήρια ανάπτυξη παχύφυτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προσθέτοντας ποικιλία στη συλλογή τους.


13. Crassula :

Oι περισσότερες Crassula είναι φυτά χειμερινής ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσονται πιο ενεργά κατά τη διάρκεια των δροσερών μηνών, φθινόπωρο και χειμώνα, και εισέρχονται σε μια περίοδο ηρεμίας κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο, σε πιο εύκρατα κλίματα, όπου δεν υπάρχουν έντονες διαφορές στις θερμοκρασίες, η ανάπτυξή τους μπορεί να είναι πιο συνεχής καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά γενικά η περίοδος της κύριας ανάπτυξης παραμένει τους χειμερινούς μήνες.

Περίοδος ανάπτυξης: Φθινόπωρο - Χειμώνας

Περίοδος ηρεμίας: Καλοκαίρι


14. Albuca:

Η Albuca  είναι χειμερινής ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών και μπαίνει σε περίοδο λήθαργου το καλοκαίρι. Την άνοιξη ή το καλοκαίρι, το φυτό ρίχνει τα φύλλα του και διακόπτει την ανάπτυξη.

15. Κάποια είδη sedum :

Ορισμένα είδη Sedum που μπορεί να δείξουν κάποια ανάπτυξη κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες σε ψυχρότερα κλίματα περιλαμβάνουν:

  1. Sedum album – Έχει την ικανότητα να αντέχει σε ψυχρές θερμοκρασίες και μπορεί να συνεχίσει την ανάπτυξη σε ήπιους χειμώνες.
  2. Sedum reflexumSedum rupestre) – Είναι ανθεκτικό και μπορεί να αναπτύσσεται σε δροσερές και υγρές συνθήκες.
  3. Sedum spurium – Συνεχίζει να αναπτύσσεται σε ψυχρότερα κλίματα, αν και η ανάπτυξή του επιβραδύνεται το χειμώνα.
  4. Sedum sexangulare – Έχει αντοχή στο κρύο και δείχνει περιορισμένη ανάπτυξη κατά τους ψυχρότερους μήνες.
  5. Sedum tetractinum – Αντέχει καλά σε ψυχρές θερμοκρασίες και μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται υπό ήπιες χειμερινές συνθήκες.

Αυτά τα είδη είναι πιο προσαρμοσμένα σε κρύα κλίματα και μπορεί να δείξουν ανάπτυξη όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι υπερβολικά χαμηλές.

16 : Adromischus:

Τα Adromischus είναι παχύφυτα που γενικά θεωρούνται χειμερινής ανάπτυξης, αλλά μπορούν να παρουσιάσουν κάποια ανάπτυξη και την άνοιξη ή το φθινόπωρο, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος.

Συνήθως αναπτύσσονται πιο ενεργά κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών, όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι υπερβολικά υψηλές.

Χρειάζονται φως αλλά προτιμούν να αποφεύγουν την υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού, οπότε και μπαίνουν σε περίοδο αδράνειας.