Πυρηνοτρήτης (Prays oleae).


Ο απόλυτος καταστροφέας της σοδιάς στην έλια .

Θα προσπαθήσω, να πω με πολύ λίγα λόγια ,όσα έχουν γραφτεί από τους απόλυτους γνώστες της επιστήμης μου για τον πυρηνοτριτη , προκειμένου να βοηθήσω για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση του πλεον επικίνδυνου εντομου της ελιάς .

Έντομο είναι και κάνει προσβολές στην έλια.

Κάνει προσβολές σε τρεις φάσεις.


Πρώτη φάση προσβολής


Στο φύλλωμα, (Όχι μεγαλη ζημιά ) δημιουργώντας στοές στη φυλλική επιφάνεια.

Μόνο σε εκτεταμενη προσβολη μπορεί αυτο να δημιουργήσει πρόβλημα γιατί μειώνει τη φωτοσυνθετικη δυνατότητα του φύλλου και άρα και την τροφοδοσία αργότερα του ανθούς και των καρπών με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Σε αυτό το στάδιο συνήθως δεν κάνουμε κάτι.


Δεύτερη φάση προσβολής


Η προσβολή προσβολή αυτή, είναι στάδιο της ανθοφορίας όπου εκεί γίνεται και η μεγαλύτερη ζημιά. 

Εκεί θα πρεπει να επέμβουμε με κατάλληλα σκευάσματα φυτοπροστασιας και θρέψης για καλύτερη καρποδεση. Όταν έχει σπάσει το 10 % των ανθέων. 

Συνήθως σε αυτή τη φάση, όταν δηλ. το δέντρο βρίσκεται σε κατάσταση άνθησης ,συνδυάζουμε τον ψεκασμό για τον πυρηνοτριτη και με καρποδετικα που έχουν σα βάση το Βόριο και τον Ψευδάργυρο .


Τρίτη φάση προσβολής

Η καρπόβια προσβολή.

Σε αυτή τη φάση το έντομο προσβάλει τον καρπό.

Γίνεται από τη στιγμη που θα εμφανιστεί ο καρπος και αν και δεν κάνει τόσες ζημιές σ αυτή τη φάση όσες στην προηγούμενη,εν τούτοις πρέπει να γίνει κι εδώ επέμβαση με φυτοπεοστατευτικά προϊόντα. 


Ενώ κατά τη γνώμη μου η προσβολή από δάκο , πρωιμίζει την παραγωγή και υποβαθμίζει την ποιότητα του ελαιολάδου και άρα την οδηγεί σε πρόωρη καρποπτωση το φθινόπωρο , ο πυρηνοτρητης την εξαφανίζει σχεδόν , μέσα στο καλοκαίρι (περίπου Ιούλιο μήνα) .


ΜΙΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 

ΓΕΩΠΟΝΟΣ 

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ